קנאביס | אפקט הפמליה

מהו אפקט הפמליה?

צמח הקנאביס מפיק מגוון קבוצות רכיבים, ביניהם קנבינואידים, טרפנים, ועוד. הקנבינואידים אמנם עדיין נתפסים כבעלי הפוטנציאל הרפואי העיקרי בצמח, אך מחקרים עדכניים בוחנים תאוריה חדשה; זה לא רכיב אחד ספציפי שמייצר את השינוי - אלא כל הרכיבים גם יחד. תאוריה זו מתארת תופעה שכונתה ״אפקט הפמליה״. לפי אפקט הפמליה, לרכיבים מסוימים יש אינטראקציות ייחודיות עם רכיבים אחרים בצמח שיכולות לשפר את הפוטנציאל הטיפולי שלו. חלק מהקשרים האלה כבר תוארו, ומיפוי מפורט שלהם נמצא בתהליך.

קנבינואידים

הקנבינואידים הם קבוצת רכיבים הייחודית לצמח הקנאביס. למעשה, הקשר בין האדם לצמח נובע ככל הנראה בזכות הדמיון המולקולרי של קנבינואידים לאנדוקנבינואידים; חומרים המופקים בגוף האדם ומווסתים את פעילות מערכת העצבים. הם שולטים על מגוון מנגנונים בגוף כגון: עייפות, רעב, כאב, מצבי רוח ועוד. צמח הקנאביס הוא המין היחיד בטבע שמפיק את התרכובות הקנבינואידיות בריכוזים כה גבוהים. ישנם מעל מאה קנבינואידים שונים, כל אחד עם אפקט וסגולות רפואיות ייחודיות לו. עם זאת המדע מתרכז במחקר סביב שישה קנבינואידים עיקריים כרגע: THC, CBD, CBG, CBC, CBDV ו-THCV. למרות שקנבינואידים מהווים את חוד החנית בעולם מחקר הקנאביס והרפואי בפרט - ישנן עוד קבוצות רכיבים בצמח, ולאחת מהן נזקפות גם לא מעט יתרונות רפואיים לכשעצמה.

טרפנים

למרות תפקידם המהותי של הקנבינואידים בצמח הקנאביס, ישנה עוד קבוצת רכיבים המתגלה כבעלת יתרונות רפואיים פוטנציאליים לגוף האדם: טרפנים. טרפנים הם קבוצת תרכובות אורגניות המופקות באופן טבעי כחלק מתהליך חילוף החומרים בצמחים ובמיני חרקים מסוימים. הם מספקים לצמח את הניחוחות שהוא מדיף, את הטעמים הטמונים בו ולעתים אפילו את צבעו. בני אדם משתמשים בטרפנים כבר זמן רב להפקת שמנים אתריים, חומרי ריח, סיכה, הדברה, הגנה וצבע רבים. גם צמח הקנאביס מייצר בתוכו טרפנים. ישנם בערך ארבעים טרפנים שונים המופקים בצמח הקנאביס והריכוזים של כל אחד משתנים בין גנטיקה לגנטיקה. לטרפנים יש תפקיד חשוב בהיבט הטיפולי של צמח הקנאביס; ראשית, הם משפרים, מקלים ומנעימים על חוויית העישון או האידוי של התפרחות. הן מקנים לצמח את הארומה הייחודית לו ואת פרופיל הטעמים האופייני לו. שנית, וחשוב מכל: הם מגבירים את רף היעילות הטיפולית של הצמח בעזרת סדרה של קשרים כימיים ייחודיים עם קנבינואידים וטרפנים אחרים. רשת הקשרים הזו מכונה ״אפקט הפמליה״ על ידי המדענים שחוקרים אותה. זהו תחום מחקר חדש בעולם הקנאביס, אך נחשפו כבר מספר ממצאים.

אפקט הפמליה

עד בידוד הקנבינואידים הראשוני שנעשה על ידי פרופ׳ משולם הישראלי בשנות השישים של המאה הקודמת, מדענים, רופאים ומומחים לא ידעו לשים את האצבע על מה בצמח הקנאביס גורם להשפעה שיש לו על בני אדם. גילויו של ה-THC ואז גם ה-CBD התחיל לתת את קווי המתאר של התמונה, אך עם השנים התגלתה בעיה; הניסויים על תרכובות קנבינואידים מבודדים לא הראו את אותם האפקטים שמתקבלים בעישון או אידוי תפרחת מלאה. פרופ׳ משולם הבחין בתופעה וטען כי היא נובעת ככל הנראה מהשפעה מחזקת שחומרים מסויימים בצמח הקנאביס מגלים אחד כלפי השני. הוא קרא לתופעה הזו: אפקט הפמליה. אפקט שנחקר עדיין בימים אלו. למרות שהתמונה המלאה עדיין לא נחשפה, ישנם מספר קשרים בין טרפנים לקנבינואידים שכבר התגלו. המוכר מביניהם הוא הקשר בין טרפן בשם מירסן לקנבינואיד הפסיכואקטיבי THC. מירסן עוזר ל-THC לעבור את מחסום הדם - מוח ובכך להיספג ולהשפיע על כל הגוף מהר יותר. כמו כן, מירסן מסייע לבעיות שינה, כאבים ודלקות.  

לסיכום

צמח הקנאביס מפיק מגוון קבוצות רכיבים שונות, הייחודית והמוכרת מבין קבוצות אלה היא הקנבינואידים. קנבינואידים מחזיקים בפוטנציאל הרפואי העיקרי הגדול ביותר בצמח, אך יתכן וזה לא רכיב אחד ספציפי שמייצר את השינוי - אלא כל הרכיבים גם יחד. תופעה זו נקראת ״אפקט הפמליה״. לפי אפקט הפמליה, לרכיבים מסוימים יש אינטראקציות ייחודיות עם רכיבים אחרים בצמח שיכולות לשפר את הפוטנציאל הטיפולי שלו, כמו למשל הקשר בין מירסן ל-THC.
Share by: