תעשיה | אינדור, אאוטדור ומה שביניהם

אינדור, אאוטדור ומה שביניהם

אנחנו רגילים לשמוע את המושגים: אינדור, אאוטדור וגידולי חממה לא מעט בתעשיית הקנאביס הרפואי, אבל מה זה באמת אומר? החקלאות המודרנית פורשת אינספור פרקטיקות ושיטות גידול בהתאם לנסיבות וחשוב לבחור את הציוד הנכון ואת הגישה הנכונה כדי להבטיח מוצר קנאביס רפואי איכותי בכל סביבת גידול. אך האם יש הבדל אמיתי בין תפרחת שגדלה בחממה לבין אחת שגדלה בחדר?

צמח צריך

לפני הכל, בשביל לגדול כראוי צמח קנאביס צריך סביבה עשירה באור, אוויר ובמצע פורה עם מים שיוליכו חומרי דישון לשורשים. נשמע פשוט, אבל למעשה זה לא כל כך קל לשחזור התעשייתי שנדרש מתרופה. ראשית, ספקטרום האור שצמחים בכדור הארץ צומחים בו הכי טוב הוא אור השמש. זה האור איתו הם התפתחו מאז שכוכב הלכת קיים, ואין הרבה יצרני תאורה מלאכותית שהצליחו להתחקות אחר הספקטרום המדויק ומאפייני הקרינה הטבעיים של השמש. שנית, צמח הקנאביס מתרבה באמצעות רוח בטבע ולכן ישגשג בסביבות עם תחלופת אוויר גבוהה שכיום גם עוזרות להתפתחותו התקינה. לבסוף, צמח הקנאביס זקוק למצע לקבוע בו את שורשיו על מנת שיספגו בצורה קבועה מים וחומרי דישון.

אאוטדור, אינדור ומה שביניהם

תעשיית הקנאביס הרפואי בישראל נוהגת לחלק את המוצרים לפי גידולי פנים וגידולי חוץ. מכיוון שכל התעשייה עובדת עם מצע מנותק, כלומר - עציצים, החלוקה נשענת על סוג המבנה בו העציצים שוכנים מתחילת ההצמחה ועד סוף הפריחה. אם הצמחים שוכנים במבנה מתכת או אבן סגור מואר בתאורה מלאכותית ומאוורר בעזרת מערכות אוורור - זה נקרא גידול פנים, או אינדור. אם הצמחים שוכנים בחממה, גם אם היא מאובזרת בתאורה מלאכותית ומערכות אוורור זהות כמו אצלנו - זה נקרא גידול חממה. כאשר מגדלים את הקנאביס בשדה פתוח זה נקרא גידול חוץ, אך פרקטיקת גידול זו לא נפוצה בתעשיית תפרחות הקנאביס הרפואי בישראל.

גידולי אינדור מאופיינים בדרך כלל בסביבות סגורות, לחות ומוארות מלאכותית. זאת סביבה מעולה לגידול צמחים, אך היא גם מזמינה מאוד למזיקים שתוקפים אותם. לכן, כדי לשמור על הצמחים נדרשת התקנה ותחזוק שוטף של מערכות אוורור המכילה מסננים, מכשירי מיזוג וסופחי לחות מתקדמים. באזורים מסוימים במדינות קרות כמו קנדה וקולורדו גידולי פנים הם הפתרון היעיל היחידי. אולם שילוב התאורה המלאכותית החזקה עם מערכות האוורור מסתכמים בצריכה אנרגטית גבוהה במיוחד שיעילותה מוטלת בספק ועדיין נחקרת במדינות שמשיות כמו ישראל. 

גידולי אאוטדור או גידולי חוץ לא נפוצים בתעשיית תפרחות הקנאביס הרפואי בישראל. הם לא מבטיחים הגנה מספקת לצמח מאיתני הטבע או מזיקים. עם זאת, גידולי חממה כן. ברמה המינימלית, חממה היא מתחם חקלאי שנאטם עם פלסטיק או זכוכית שקופים המאפשרים שליטה מלאה או חלקית בתנאי האור במתחם הגידול והגנה על הצמחיה ממזיקים ומתנאי מזג אוויר קיצוניים. החממות החקלאיות הנפוצות היום אמנם מהוות פתרון חקלאי אידיאלי להרבה סוגי גידולים, כולל קנאביס רפואי. אבל לנו זה לא הספיק - רצינו לתת למטופלים שלנו את הטוב ביותר בעזרת אימוץ טכנולוגיות להעשרת צמיחה בתוך החממות שלנו. במילים אחרות: בחרנו לבנות חממות שמשלבות את המיטב מגידולי חוץ ופנים.

הפתרון המושלם

אנחנו מאמינים שהפתרון המושלם מוסיף לטבע, ולא גורע ממנו. אנחנו בונים חממות מהשורה הראשונה המאובזרות בכל מה שצריך כדי להשתמש במה שהסביבה נותנת לנו, להעצים איפה שחסר ולשלוט גם במה שאנחנו לא רוצים לקחת ממנה. למשל, אור השמש הים תיכונית מספק מקור אור מעולה לצמחים ברוב עונות השנה. אבל בחורף ובימים בהם הוא לא תמיד מספיק. כדי לא להשאיר רגע חשוך אחד, בימים כאלה אנו מדליקים תאורת לד משולבת גז מתקדמת. דוגמה נוספת היא מיקום כל המתקן על שטח מוגבה ביחס לאזור כדי להימנע ממזיקים כמו גם מריסוסים חקלאיים. בנוסף, מערכות האוורור משלבות מבער CO2 המעשיר את האוויר בפחמן דו חמצני. גם החימום והשימוש העשיר באמצעי הדברה ביולוגיים הם כולם דוגמאות לגישה המחבקת שאימצנו בטבע אדיר. לא גידול פנים, לא גידול חוץ - גידול חכם.

מה באמת חשוב

המושגים אינדור, אאוטדור וגידולי חממה אינם רלוונטיים בתעשייה המתחייבת לעבוד על פי סטנדרט ייצור מסוים. הדבר שבאמת חשוב ברוב המקרים הוא להכיר את אופי המתקן של החברה שאת מוצריה אתם עומדים לרכוש - האם הוא מתוחזק טוב? האם הוא מאובזר כראוי לכל העונות? האם התוצרת שלהם טובה לאורך זמן? כל אלו שאלות חשובות יותר משאלת מיקום העציצים. גידולי פנים נוטים לסקרן את הצרכן ולייצר אצלו אשליה של מוצר איכותי בגלל התאורה המלאכותית היקרה. עם זאת, תכנון נכון מבטיח תאורה יעילה טוב יותר מתאורה מלאכותית, במיוחד אם אין תאורה שיודעת לשחזר את מלוא הספקטרום, העוצמה והקרינה של השמש - סטנדרט שלא נבדק או נאכף עדיין. 
Share by: